2016. július 25. Fb Sharing

A második negyedévben is minden történelmi értéket felülmúlóan erős adományozási kedvet mutat a HD Adományindex. Mindebben ráadásul egy rekordgyenge április is benne van, ám ezt bőven kompenzálják a szokatlanul erős májusi és júniusi számok. Összességében, az egész első félévet tekintve még soha nem állt ilyen magasan az index értéke. Vajon hogyan alakul a nyári uborkaszezon?

 

 

A Human Dialog Adományindex és módszertana

Az index célja objektív, átlátható és könnyen érthető képet adni a magyarországi adományozási hajlandóság és hangulat aktuális és szezonális állapotáról. Az Adományindex olyan mutatószám, mely értelmet nyer az előző időszakkal való összehasonlításban is.

Az index havi értékeit 2016-tól kezdve negyedévente publikáljuk. A pontszámok megmutatják, hogy a referenciaként választott 2011-es évhez képest hogyan alakul az adományozás értékbeli nagysága. Az index a hazai civil szférában meghatározó, jellemzően többezres magánadományozói bázissal rendelkező, velük aktív forrásteremtő tevékenységet folytató nonprofit szervezetek adománybevételeit követi. Számításának alapja éves szinten több mint 200 ezer adományozási alkalom, mely nagyságrendileg fél milliárd forintnyi adományösszeget jelent.

A számítás módja: az adott havi adományösszegeket a referenciaév átlagos havi adományértékével (tehát nem a referenciaév adott havi értékeivel!) hasonlítjuk össze, így az év/év fejlődés mellett képet kapunk az adományozás éven belüli, szezonális alakulásáról is.

Működjünk együtt! A HD Adományindex-szel célunk minél átfogóbb és reprezentatívabb képet adni az adományozási trendekről. Várjuk tehát civilszervezetek csatlakozását az index-hez, olyanokét, melyek évek óta aktívak az adománygyűjtés területén, jószolgálati munkájuk finanszírozásában fontos szerepet szánnak a széleskörű társadalmi támogatottságnak. További információért lépjen velünk kapcsolatba a hello@humandialog.hu címen vagy a +36 1 235 0975-ös telefonszámon!